Ett gult rapsfält och blå himmel.

En hälsning från Digitalidag

När Sverige för drygt tre veckor sedan öppnade upp samhället kändes framtiden ljus och hoppfull. Att världen nu står inför en ny katastrof, med följder som vi inte vet vidden av, känns overkligt. Orden, krig i Europa, är ofattbara att skriva.   

Hur lanserar man en ny blogg när världen håller andan? Vad går att skriva som känns relevant? Våra planerade texter får vänta. Just nu känns det inte meningsfullt att berätta om våra storslagna planer för framtiden. Ändå vill vi visa att vi finns här. Vi tänker på alla vars liv som blivit omkullkastade, och vi skickar stöd till organisationer som kan hjälpa behövande.

Även om det känns lite ytligt att fixa med en hemsida i dagar som dessa, så är arbetet med digitalisering viktigt. Internet skapar möjligheter för människor att använda sin demokratiska rättighet – att uttrycka sin åsikt- som i sin tur kan läsas av miljontals människor runt om på hela jorden. Vilken kraft det skapar. Samtidigt kan vi även se att tillgång till internet begränsas, det utförs hackerattacker & informationspåverkan… För att klara av att navigera bland hemska klipp och upprörande nyheter, krävs det goda kunskaper i källkritik för att inte dras med. När det stormar på nätet är det också viktigt att se över säkerheten för företag och organisationer. Även privatpersoner gör klokt i att öka säkerhetstänket kring information och viktig data.

För Digitalidag är det här frågor som vi önskar att alla ska känna sig trygga med, i krig och fred. Det är därför vi fortsätter att planera inför höstens temadag och det är därför vi väljer att publicera vår blogg idag.

Med hopp om en fredligare framtid!