Att tänka på som aktör

Det finns flera olika sätt att medverka som aktör. Vi brukar säga att ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Digitalidag är en bred plattform där aktörer från olika delar av samhället medverkar för att skapa ett digitalt inkluderat samhälle för alla. Det är summan av allas våra insatser som möjliggör att vi tillsammans kan nå ut till människor runt om i hela landet.

Under vår stora lanseringsdag den 16 september lanserade vi alla årets medverkande aktörer samt aktiviteter här på vår hemsida!   

Föregående
Nästa
0
Dagar kvar
Vad innebär det att vara aktör?

Hur aktörer medverkar under Digitalidag styrs utifrån den egna organisationens förutsättningar. Engagemanget kan därför se väldigt olika ut! Aktörer med stor geografisk räckvidd med lokala mötesplatser runt om landet (ex. butiker, bibliotek, föreningslokaler) kan exempelvis aktivera dessa lokaler och arrangera aktiviteter där människor praktiskt kan få hjälp med att komma igång med grundläggande digitala verktyg och tjänster. 

Andra aktörer medverkar genom att deras egen personal är Digitalidagare, alltså digital handledare/coach, och vägleder intresserade att ta de första digitala stegen. 

Det finns även möjlighet att, i egen regi eller i samverkan med andra,  arrangera aktiviteter som på olika sätt belyser digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Aktiviteterna kan exempelvis vara seminarium/webbinarium, poddavsnitt eller andra relevanta format. Ämnesfältet är brett och kan beröra alltifrån den digitala basen till spetskompetens! 

Ni kan också medverka genom att aktivera era kommunikativa kanaler & plattformar och sprida information om Digitalidag! Exempelvis via era digitala skärmar, annonsering  & SoMe-kampanjer. 

Kanske har ni andra idéer på hur ni kan vara med? Kontakta oss! Vi vill alltid höra nya idéer på hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att nå ut till fler människor!

Bild från Digitalidag 2021, digitala coacher på plats på IKEA i Jönköping.
Vad ska man tänka på som aktör?
  • Aktörers deltagande kan se väldigt olika ut, men en sak som förenar oss är att under Digitalidag fokuserar vi på folkbildning, inte försäljning. 
  • Om aktiviteten är öppen för allmänheten är den inkluderande, bred och har fritt inträde för alla deltagare. 
  • Alla aktörer är även ansvariga för att marknadsföra sin Digitalidag-aktivitet och vi rekommenderar alla aktörer att aktivera sin kommunikation så brett som möjligt.  
  • Det är också viktigt att det tydligt framgår att aktiviteten är en del av Digitalidag. På denna sida hittar ni vårt kommunikationspaket.
  • Digitalidag kommunicerar alla aktörers engagemang via vår hemsida och andra kommunikativa kanaler.
Bild från Statens servicecenter från temadagen den 15 oktober 2021
Vill ni vara med?

Nästa upplaga av Digitalidag arrangeras fredagen den 14 oktober 2022. Äntligen är det snart dags!

Om ni är en ny aktör:

Om ni är en ny aktör som vill vara med i Digitalidag anmäler ni er via vår intresseanmälan. Det kan ni göra via denna länk. Efter ni skickat in er anmälan kommer vi att återkomma till er med inloggningsuppgifter så att ni kan logga in på vår hemsida och fylla i information om er som aktör och såklart er/era Digitalidag-aktiviteter!

Om ni redan är en aktör:

Om ni medverkat under fjolårets Digitalidag fick ni inloggningsuppgifter till vår hemsida. Dessa fungerar att använda även i år!  Om ni har glömt era inlogg så kontakta Digitalidag så ordnar vi det så snart vi kan! 

Digitalidags projektgrupp bokar gärna in ett uppstartsmöte för att berätta mer om initiativet, bolla idéer kring er medverkan och sammankopplar er gärna med aktörer i nätverket! Hör gärna av till oss för inbokning av möte!

Bild med texten "Äntligen är det dax, och Digitalidags-logotyp".

Kommunikationsmaterial

Den breda kommunikationen aktiverades den 16 september – under vår stora lanseringsdag! För att vi tillsammans ska nå ut till så många människor som möjligt är det viktigt att vi gemensamt aktiverar våra kommunikativa kanaler och sprider budskapet om alla aktiviteter som arrangeras. På denna sidan finns årets kommunikationspaket att ladda ned. 

Förhoppningen är att detta ska underlätta för alla aktörer samt att kommunikation kopplat till Digitalidag blir enhetlig.

  • I mappen ”Kommunikationspaket” finns b.la. bifogade mallar som innehåller filer i olika format för bild och video, Digitalidags-logotyp, Ring Digitalidag-logotyp samt en affisch-mall som kan användas och skrivas ut,
  • I mappen finns även utskrivningsbara planscher som ni gärna får använda och sprida  & en QR-kod som leder till en undersökning som vi genomför tillsammans med Canucci
  • Likt i fjol finns även möjlighet att få råd och stöttning av vår kommunikations partner KekstCNC som hjälper kansliet och alla aktörer pro-bono. De kan kontaktas via denna mailadress

Tillsammans inspirerar vi alla människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen.

Kommunikationspaket_Digitalidag.zip 8.9 MB