Att tänka på som aktör

Det finns många olika sätt att medverka som aktör!

Vi brukar säga att ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Digitalidag är en bred plattform där aktörer från olika delar av samhället medverkar, och i många fall samverkar, för att skapa ett digitalt digitalt inkluderat samhälle för alla. Det är summan av alla våra insatser som möjliggör att vi tillsammans kan nå ut till människor runt om i hela landet!

Föregående
Nästa
0
Dagar kvar
Vad innebär det att vara aktör?

Hur aktörer medverkar under Digitalidag styrs utifrån den egna organisationens förutsättningar. Engagemanget kan därför se väldigt olika ut, och här nedan kommer några exempel på hur ni kan medverka!

Lokal mötesplats
Aktörer med stor geografisk räckvidd med lokala mötesplatser runt om landet (exempelvis butiker, bibliotek, föreningslokaler) kan exempelvis aktivera sina lokaler och arrangera aktiviteter där människor praktiskt kan få hjälp med att komma igång med grundläggande digitala verktyg och tjänster. 

Digitalidagare, digital coach
Andra aktörer medverkar genom att deras egen personal är Digitalidagare, alltså digital handledare/coach, och vägleder intresserade att ta de första digitala stegen. 

Arrangera egna aktiviteter
Det finns även möjlighet att, i egen regi eller i samverkan med andra, arrangera aktiviteter som på olika sätt belyser digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Aktiviteterna kan exempelvis vara ett seminarium, webbinarium, poddavsnitt eller andra relevanta format. Ämnesfältet är brett och kan beröra alltifrån den digitala basen till spetskompetens! 

Ni kan också medverka genom att aktivera era kommunikativa kanaler och plattformar och sprida information om Digitalidag. Exempelvis genom era digitala skärmar, annonsering eller sociala medier-kampanjer. 

Har ni fler idéer på hur ni kan vara med?Kontakta oss gärna! Vi vill alltid höra nya idéer på hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att nå ut till fler människor!

Sex personer står bredvid varandra vid ett bord. Vid bordet finns ballonger i olika färger och bakom bordet står en roll-up.
Vad ska man tänka på som aktör?
  • Aktörers deltagande kan se väldigt olika ut, men det som förenar oss är att under Digitalidag fokuserar vi på folkbildning, inte försäljning. 
  • Om aktiviteten är öppen för allmänheten är den inkluderande, bred och har fritt inträde för alla deltagare. 
  • Alla aktörer är även ansvariga för att marknadsföra sin Digitalidag-aktivitet och vi rekommenderar alla aktörer att aktivera sin kommunikation så brett som möjligt och i god tid inför temadagen.  
  • Det är också viktigt att det tydligt framgår att aktiviteten är en del av Digitalidag. På denna sida hittar ni vårt kommunikationspaket.
  • Digitalidag kommunicerar alla aktörers engagemang via vår hemsida och andra kommunikativa kanaler.
Tre personer sitter ned och bakom dem står elva personer och tittar in i kameran. Alla personer har gröna t-shirts som det står Digitalidag på och har lila nyckelband.
Vill ni vara med?

Nästa upplaga av Digitalidag 2023 arrangeras fredagen den 13 oktober 2023. Anmäl ert intresse för medverkan via vår intresseanmälan!

Vi på Digitalidag bokar gärna in ett uppstartsmöte för att berätta mer om initiativet, bolla idéer kring er medverkan och matchar er gärna med andra aktörer i nätverket. Hör gärna av dig till oss för inbokning av möte!

Om ni är en ny aktör:

Om ni är en ny aktör som vill vara med i Digitalidag anmäler ni er via vår intresseanmälan. Det kan ni göra via denna länk. Efter att ni skickat in er anmälan kommer ni att få en bekräftelse via mejl från oss där era inloggningsuppgifter till vår hemsida finns med. På vår hemsida fyller ni i information om er som aktör och såklart er/era Digitalidag-aktiviteter

Om ni redan är en aktör:

Om ni medverkade under fjolårets Digitalidag fick ni inloggningsuppgifter till vår hemsida. Dessa fungerar att använda även i år. Om ni har frågor eller behöver nya inloggningsuppgifter så kontakta oss på Digitalidag så hjälper vi dig!

Bild med texten "Äntligen är det dax, och Digitalidags-logotyp".

Kommunikationsmaterial

För att vi tillsammans ska nå ut till så många människor som möjligt är det viktigt att vi gemensamt aktiverar våra kommunikativa kanaler och sprider budskapet om alla aktiviteter som arrangeras. På denna sidan finns 2022 års kommunikationspaket att ladda ned. Vi kommer att återkomma med årets kommunikationspaket 2023. 

Förhoppningen är att detta ska underlätta för alla aktörer samt att kommunikation kopplat till Digitalidag blir enhetlig.

  • I mappen ”Kommunikationspaket” finns b.la. bifogade mallar som innehåller filer i olika format för bild och video, Digitalidags-logotyp, Ring Digitalidag-logotyp samt en affisch-mall som kan användas och skrivas ut,
  • I mappen finns även utskrivningsbara planscher som ni gärna får använda och sprida en QR-kod som leder till en undersökning som vi genomför tillsammans med Canucci
  • Sedan 2021 har vi även haft möjlighet att få råd och stöttning av vår kommunikationspartner KekstCNC som hjälper kansliet och alla aktörer pro-bono. De kan kontaktas via denna mailadress

Tillsammans inspirerar vi alla människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen.

Kommunikationspaket_Digitalidag.zip 8.9 MB