Illustrativ bild med Digitalidags logotyp och vit text på en grön bakgrund.

Hur vill ni engagera er under Digitalidag den 13 oktober?

💚 Tillsammans skapar vi Digitalidag!

Det blir allt tydligare för varje år som går att vi behöver hjälpas åt för att skapa ett digitalt inkluderat och konkurrenskraftigt Sverige för alla. Vi behöver kraftsamla och visa vad vi kan åstadkomma när vi samarbetar. Under Digitalidag gör vi just det och skapar en bred palett av stöd för digitala nybörjare till digitala experter. Tillsammans med alla Digitalidag-aktörer belyser vi möjligheterna som digitaliseringen kan skapa för Sverige, men är även lyhörda inför att det även finns utmaningar. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan skapa nya och värdefulla vägar för att inkludera fler människor in i det digitala samhället. 

Är Du/Ni intresserade av att engagera er under Digitalidag den 13 oktober? Då har Du kommit rätt!

💚  Alla kan göra något!

Förra året deltog 250 aktörer och 10 000 människor engagerade sig! Digitalidags målgrupp är ALLA, och för att vi ska nå dit behöver vi samla ännu fler aktörer och människor! Vi uppmuntrar därför alla att värva minst en person till rörelsen och sträck även ut era händer till andra organisationer som ni tror skulle vilja bidra! 

denna länk hittar Du exempel på hur Du kan engagera dig och tillsammans med fler än med 10 000 människor skapa årets Digitalidag! 

Oavsett vilken bransch/sektor som du/din organisation är verksam i finns det något som alla kan bidra med i Digitalidag! Varje insats gör skillnad och tillsammans kan vi väcka intresse, sprida kunskap och inspirera fler in i det digitala samhället. På vår hemsida hittar ni en mängd olika aktiviteter som aktörer arrangerat under åren. Sedan 2019 har närmare 3000 aktiviteter arrangerats! Alltifrån stöd från bankpersonal på ett bibliotek, föreläsningar, seminarium, visning av Internetstiftelsens föreläsningar ”Säker som digital idag” och kodkurser för ungdomar på skolor. Listan är lång! För mer inspiration, klicka här för att ta del av nätverkets breda utbud.

InternetstiftelsenHärnösands kommunSeniorNetKodcentrum och Telia berättar här om sitt Digitalidag-engagemang och sina planerade aktiviteter. Se gärna alla DigiHejs här! Stort tack till er för ert otroliga arbete!

💚 Vi är matchmakers! 

Tricket för att hjälpa fler människor att ta de första digitala stegen skapas i det fysiska och mänskliga mötet. Det finns ett stort behov av digitala coacher som på olika sätt kan besvara människors frågor och funderingar om digitala tjänster och verktyg - på en lokal mötesplats, i en telefonväxel eller hos en annan aktör? Det finns flera olika sätt att bidra på! Anmäl gärna ditt intresse här för att delta som digital coach tillsammans med andra!

I september aktiverar vi på nytt pilotprojektet Ring Digitalidag, en telefonväxel som under två månaders tid är öppen och dit invånare runt om i hela Sverige kan ringa in och ställa frågor om digitala tjänster och verktyg, samt få vägledning om var man kan få hjälp på orten där man bor. Samtalen besvaras av volontärer och medarbetare från aktörer i nätverket. Skulle du vilja delta i telefonväxeln som digital coach? Anmäl dig här!

💚 Ökat lokalt fokus

Digitalidag riktar i år ett ökat lokalt fokus och har ett högt uppsatt mål att aktiviteter ska ske i Sveriges 290 kommuner. Vi är även inspirerade av Kulturnatts-konceptet där vi genom bred samverkan skapar lokala folkrörelser där aktiviteter arrangeras för olika målgrupper. I år kommer Göteborg, Härnösand, KalmarVäxjö och Örebro vara särskilt aktiverade som lokala samverkansorter. Är Du/din organisation verksam på dessa orter och vill vara med? Anmäl er på denna länk

💚 Digitalidag-paketet

Vårt nylanserade Digitalidag-paket hoppas vi ska ge stöd och underlätta för alla aktörer som deltar i #Digitalidag2023. I paketet finns projektledningsstöd som till exempel viktiga datum fram till temadagen, beskrivning av hur du beställer årets eventmaterial, ett brett kommunikationsmaterial (både internt och externt) och förslag på kommunikationsinlägg i både analoga kanaler som på sociala medier som vi hoppas att alla aktörer tar del av. Digitalidag-paketet hittar du här.

💚 Missade du vår digitala kickoff 19 april? 

Se den gärna i efterhand och ta del av inspirerande samtal om digital inkludering, vikten av samverkan och vårt ökade lokala fokus. Ta gärna del av kickoffen här!
P.S. Vår nästa digitala kickoff sänds den 5 september och vi hoppas att ännu fler, båda nya och befintliga, aktörer deltar! Varmt välkommen! 

Tillsammans inspirerar vi fler människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen!