Kodcentrum på Digitalidag

Stockholm/ Digitalt
9.15 - 15.00

Kodcentrum har, tillsammans med sina samarbetspartners och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), tagit fram aktiviteter och lektionsmaterial för årskurserna F–9 som skolor kostnadsfritt kan ta del av. Temat är framtidens samhälle, och vi kommer ta upp digitaliseringens utmaningar och möjligheter. Barnen får till exempel fundera på vad en algoritm är, och öka förståelsen för hur robotar, AI och maskininlärning fungerar.
Inga förkunskaper krävs hos varken pedagoger eller elever. 

 

Vill ni vara med? Anmäl er via SKR!

 

Årskurs F–3 Kl. 9.15 – 10.00

Kodcentrum anordnar en direktsändning där pedagoger tillsammans med inspiratörer pratar om robotar, AI och maskininlärning på ett lättförståeligt sätt. Sedan bjuds det upp till dans med robotar!

Pedagoger och lärare erbjuds ett förberedande webinarium veckan innan. Kodcentrum bjuder då på tips om datalogiska lekar och presenterar dansuppdraget som kan övas in tillsammans med barnen i god tid innan den 15 oktober. Anmäl dig här!

 

Årskurs 4–6 Kl. 10.30 – 12.00

Ett livehack där alla elever får programmera sin egen robot i programmet Scratch. Livehacket inleds med en 30 minuter lång introduktion till Scratch och till uppgiften, sedan får eleverna själva börja programmera. Behöver de hjälp kan de chatta med volontärer från Kodcentrum. Hacket anordnas på temat Kodutmaningen – en tävling som pågår tills 15 november. Deltagare i hacket kan själva välja ifall ni vill delta i själva tävlingen, eller bara se detta som en introduktion till Scratch och programmering.

Ett frivilligt förberedande webinarium för lärare och pedagoger kommer hållas i början av samma vecka som Digitalidag. Där ger vi inspiration till hur pedagoger kan jobba i sina klasser med Kodutmaningen och Scratch. Det finns också gratis lektionsmaterial framtaget, kopplat till läroplanen, där eleverna får komma på idéer, researcha, designa och programmera digitala prototyper av robotar eller AI-tjänster. Anmäl dig här!

 

Årskurs 6–9 Kl. 13.00 – 15.00

Under Digitalidag bjuds skolklasser in till inspirerande, virtuella studiebesök hos stora företag som på ett eller annat sätt jobbar med temat Framtidens samhälle. Vi bjuds på intervjuer av medarbetare, smygtittar på nya spännande projekt, rundturer på kontor, och massa mer! Det kommer att finnas möjlighet för eleverna att interagera och ställa frågor.

 

13.00-13.30 Ericsson

13.30-14.00 Nexer

14.00-14.30 Schibsted

14.30-15.00 Spotify

 

Det kommer även finnas ett pedagogwebinarium tillhörande studiebesöken. Där kommer lärare och pedagoger kunna ställa frågor kring upplägget och företagen. Anmäl dig här!

Dela Aktivitet
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Vi vill veta vad digitalisering betyder för dig och varför?
Kodcentrum
Alice Dryden