Säker som digital idag

Stockholm
10:30 - 12:30

Eventet är online och kostnadsfritt.
Anmäl dig här >>

Nästan alla svenskar använder internet varje dag. Vi gör det i kontakt med myndigheter, när vi betalar räkningar, umgås med nära och kära, eller när vi söker information och tar del av nyheter.

Men var femte pensionär använder inte internet alls, och det finns en utbredd oro att bli lurad av bedragare i hela befolkningen. Dessutom upplever många svårigheter i att avgöra om information på nätet är sann är falsk.

Sverige 2022 är alltså ett land där internet erbjuder stora möjligheter, men där oro och okunskap om hur det digitala fungerar är verkliga hinder.

Välkommen till ett digitalt event där du får lära dig hur du kan dra nytta av internet och hur du blir en säkrare internetanvändare.

Vi ses den 14 oktober!
Anmäl dig här >>

Program

10:30 – Hej och välkomna!

Jannike Tillå, Internetstiftelsen, och Oscar Stege Unger, Digital idag, hälsar välkomna och inleder dagen.

10:40 – Därför blev jag digital!
Birgitta Jonsson, pensionär och engagerad i SeniorNet Sweden, berättar om varför hon blev digital och hur hon lärde sig. Hon berättar också om vilka hinder hon stött på och vilka fördelar det digitala livet har för henne.

11:00 – Så skyddar du dig mot nätfiske

Jan Olsson, Polisen, reder ut vad nätfiske är, hur det går till och vilka konsekvenser det kan få för dig som individ. Han ger också tips på hur man skyddar sig från att drabbas.

11:30 – Bli säker på sociala medier
Karl Emil Nikka, IT-säkerhetsspecialist och Årets säkerhetsprofil 2021, pratar om hur du använder sociala medier på ett säkert sätt. Han förklarar hur de vanligaste bedrägerierna går till, hur du skyddar dig mot dessa bedrägerier och varför alla personer är intressanta måltavlor ur en angripares ögon.

12:00 – Digital källkritik och källtillit på nätet
Emma Frans, källkritiksexpert, vetenskapsjournalist och författare, berättar om det digitala informationslandskapet och ger tips på hur vi kan tänka för kunna skilja sant från falskt.

12:25 – Tack och hej!
Robin Vetter, Internetstiftelsen, sammanfattar dagen.

 

Eventet arrangeras av Internetstiftelsen i samarbete med Digitalidag, SeniorNet Sweden, Digidel, Polisen, Tänk säkert, Digiteket, PRO, Kivra, Aptoeket och MIK Sverige.

Dela Aktivitet
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Vi vill veta vad digitalisering betyder för dig och varför?
Internetstiftelsen
Internetstiftelsen