Heldagsaktiviteter i Härnösand!

Härnösand
08:00 - 18:00

Kl 10-11, Digidelcenter plan 2, Sambiblioteket

Hur funkar en digital karta?

Vill du veta hur Härnösand utvecklas och följa arbetet hemifrån? Möjligheterna att visualisera världen, Europa, Sverige, Härnösand utvecklas hela tiden. Patrik Petterson, GIS-utvecklare, visar hur digitala kartor används och vilken glädje de kan ge.

 

Kl 10-12,13-15, Digidelcenter plan 2, Sambiblioteket

Statens servicecenter – Myndigheter samlade för dig

Servicekontoret i Härnösand hjälper medborgare och företagare med ärenden och e-tjänster för Skatteverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen.

 

Kl 11-11:45 Indiespelsutveckling och spelmusik, Öppna ytan, plan 4, Sambiblioteket.

Hola folkhögskola informerar och inspirerar om sina utbildningar i dataspelsutveckling och spelmusik.

 

Kl 12-12.50, Vilseledande speldesign och datahungriga appar – EU och etik det nya digitala landskapet. Författaren Mattias Beijmo föreläser. Agrellsalen, plan 4, Sambiblioteket.

Digitaliseringen har botat sjukdomar, spridit livsavgörande kunskaper och förenklat vardagen för oss alla. Men på grund av övervakningsteknologi, sociala medie-företag och vårt beroende av upplevelserna på våra skärmar, har vi hamnat i ett av mänsklighetens största dilemman. Mattias Beijmo har under 20 år arbetat med att analysera medborgarnas och således även ditt digitala liv. Miljarder datapunkter har blivit till insikter för bland annat banker, politiska partier och stater. Övervakningen av våra digitala liv kommer ha katastrofala konsekvenser om vi inte bromsar nu. Det måste finnas sätt att få teknologin att arbeta som ett verktyg för demokratin, och inte tvärtom, kan EUs lagstiftning vara ett av dem?  (från beijmo.org).

 

Kl 13-13.15 Vi inviger DigidelCenter – en plats för kreativitet, inspiration och lärande! Digidelcenter plan 2, Sambiblioteket

Här vill vi uppmuntra dig till lustfyllda och trygga digitala aktiviteter, kommunens nod för digital kompetens med fokus på digital delaktighet. Susanne Hägglund, bibliotekschef och Johan Sundqvist, kommunstyrelseledamot (MP) leder invigningen.

 

Kl 13.15-14.00 Riksarkivet som digital resurs. Digidelcenter plan 2, Sambiblioteket

I arkiven finns källorna till vår historia och redskapen att förstå den tid vi lever i. Våra arkiv kommer från statlig förvaltning och från privata företag, organisationer och personer och sträcker sig i tid från medeltiden till idag. Genom Riksarkivets digitala plattform Digitala forskarsalen har du tillgång till ungefär 65,5 miljoner inskannade arkivhandlingar och flera databaser. Mona Bergman, Riksarkivet i Härnösand, berättar mer om vad du kan hitta och hur du söker i de digitala historiska källorna.

 

Kl 9-15 Upptäck alla digitala möjligheter!, Digidelcenter plan 2, Sambiblioteket

Härnösands kommun erbjuder en massa bra digital service. Känner du till alla möjligheter och vad tycker du skulle kunna förbättras? Träffa tjänstepersoner från olika avdelningar som visar och tar emot synpunkter.

 

08:00-18:00     Biblioteket         Gå tipsrundan

13:00-15:00      Studion              Pröva på i Studion!

13:00-15:00      Digidelcenter    Upplev Automagiska staden!

08:00-16:30     Servicecenter    Kommunvägledare hjälper och lotsar dig rätt med dina ärenden.

Dela Aktivitet
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Vi vill veta vad digitalisering betyder för dig och varför?
Härnösands bibliotek
Jennie Olofsson