Digitalt AI-paket

Sverige

Kommer AI magiskt lösa framtidens problem? Eller leder AI tvärtom till världens undergång? Universeums digitala paket ökar lärares och elevers kunskap om artificiell intelligens. För vem är egentligen bäst på att tyda bilder – människan eller maskinen?

Digital kompetens behövs genom hela livet, så att vi alla kan ta plats och delta i samhället – och bidra till en hållbar värld. Därför arbetar Universeum med att öka kunskaper och stärka förmågor inom digital teknik. Precis som Digitalidag – en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

Som en del av Digitalidag tillhandahåller Universeum ett digitalt AI-paket anpassat för högstadiet och gymnasiet, helt kostnadsfritt att använda i din undervisning. Paketet består av två föreläsningar, en laboration och en lärarinstruktion.

Fler kostnadsfria paket hittar du hos Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm och Malmö museer, som också medverkar i Digitalidag.

 

Paketet innehåller tre delar: två föreläsningar och en laboration. Varje del kan användas oberoende av de andra. Föreläsningarna fungerar för både lärare och elever. Vill man visa dem för elever är det bäst att ha sett dem själv först så man känner till innehållet.

Laborationen blir bäst om man inledningsvis ger följande information: Detta är en så kallad tränad AI-modell. Modellen har fått träna på 320 000 bilder av hundra olika föremål. Det gör att den nu är relativt bra på att känna igen vad en skiss föreställer. Modellen kan inte gissa på några annat föremål än de den har övat på.

Dela Aktivitet
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Vi vill veta vad digitalisering betyder för dig och varför?
Universeum
Jonas Boström