En person står vid en kamera och filmar tre personer som sitter i en soffa.

En fredagshälsning från Digitalidag

Varje vecka träffar vi på Digitalidag aktörer som är verksamma runt om i hela landet. De flesta av våra möten är digitala, men allt fler blir nu fysiska. Mixen av dem båda är enligt mig den bästa, och just så har denna vecka varit.  

I veckan har jag träffat träffa Alice Dryden, projektledare för Kodcentrums Digitalidag-engagemang, och planeringen är i full gång! Den 14 oktober kommer skolor runt om i hela Sverige få möjlighet att ta del av lektionsmaterial som Kodcentrum tillgängliggör. Förra året medverkade över 1200 skolelever, i år hoppas vi på ännu fler! 

I år riktar vi på Digitalidag ett särskilt utbildningsfokus där vi vill utbilda så många som möjligt till att bli Digitalidagare (alltså digital coach/handledare). Detta gör vi tillsammans med Post-och telestyrelsen (PTS). I fjol utbildades 160 coacher, frågan är hur många som utbildas i år? I vanlig ordning siktar vi högt! 

En höjdpunkt i veckan var nätverksträffen för Digital Skills and Job platform Sweden, som TechSverige med Ana Andric i spetsen leder. Nätverket består av aktörer från det offentliga, privata, akademin och civilsamhället. Det var roligt att i verkligheten få träffa flera av de personer som vi från Digitalidag jobbat nära under de senaste åren. Särskilt spännande var presentationen som Jakub Kajtman från EU-kommissionen höll. Enligt deras siffror saknar 44 % av den europeiska befolkningen tillräcklig digital baskunskap. Internetstiftelsens rapport visar att omkring 6 % av den svenska befolkningen står långt ifrån det digitala. Dessa siffror behöver vi tillsammans förbättra, i Sverige såväl som på EU-nivå. 

Fysiska möten ger mycket energi, men det gav även det digitala mötet med biblioteken i Region Gävleborg och Uppsala. Stort tack för att jag fick möjlighet och delta på er Kompetensfrukost och berätta mer om Digitalidag! 

Vi önskar er alla en fin helg,

Digitalidag genom Lina