Digitalidag 2023 – save the date för digital kickoff!

Hej!

Hoppas att allt är bra med dig och att du har fått en fin start på året! 

Vart är vi på väg?
Vi går nu in i den femte upplagan av Digitalidag, och likt tidigare år kan vi konstatera att digitaliseringen går mycket snabbt. I många mötesrum runt om i landet diskuteras nu hur ”man” ska förhålla sig till Chat GPT. Frågeställningarna till denna utveckling är många, men det är tydligt att samhället förändras i grunden. En av anledningarna till att Digitalidag grundades var för att vi såg att digitaliseringen går just väldigt fort, och i takt med att digitaliseringen utgör en större del i våra liv finns det risk för att klyftor skapas mellan dem som är digitala, och de som av olika skäl avstår eller inte förmår hänga med. Att inspirera fler människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen är en mycket viktig fråga. För att vi ska lyckas måste vi hjälpas åt!

Hur kan ett initiativ som Digitalidag bidra?
Vi på Digitalidag är övertygade om att vi behöver samverka brett, men vi tror inte att vi behöver återuppfinna hjulet. I Sverige finns den infrastruktur (både i termer av fysiska mötesplatser och kompetens) som behövs för att skapa ett digitalt inkluderat samhälle för alla, men den behöver aktiveras på ett nytt sätt. Vi ser Digitalidag som en plattform där vi kan göra just det. Temadagen är vårt verktyg för att skapa en positiv kraftsamling där stora och viktiga frågor sätts högst upp på agendan och där vi låter starkt ihop. Det långsiktiga värdet skapas innan och efter!

Årets fokus 2023

Aktivt agera matchmaker
I år arrangeras Digitalidag fredagen den 13 oktober 2023. Vi kommer fortsätta att främja privat- och offentlig samverkan, och det gör vi genom att aktivt agera matchmaker. Ni är flera som hör av er och är modiga genom att tydligt uttrycka vilka utmaningar som ni står inför, och samtidigt finns det andra som sträcker ut sin hand för att stötta upp exempelvis som digitala coacher. Med dessa insikter tar vi vid och gör löpande matchningar! Detta har stärkt vår tro att desto mer Digitalidag-engagemanget inkorporeras i det ordinarie arbetet, ju större skillnad kan vi göra. Vi vill därför uppmuntra er alla att fundera på vilka utmaningar/möjligheter som ni har/ser just nu? Vad efterfrågar er målgrupp? Önskar ni komma i kontakt med någon aktör i nätverket som skulle kunna komplettera er? Eller skulle ni kunna stötta andra, genom att till exempel delta som digitala coacher hos bibliotek, butiker eller varuhus? Hör av er till oss så sätter vi igång matchmaking-arbetet! Förra året gjorde vi 100 matchningar, i år vill sammanföra ännu fler! Vi uppmuntrar er även till att fundera på vilka insatser och projekt som ni redan idag planerar under året och som kan involveras i ert Digitalidag-engagemang. Det kan till exempel vara en lansering av ett projekt eller rapport. Listan med förslag kan bli lång! Vi återkommer även länge fram med fler konkreta förslag på hur ni kan medverka!

Ökat lokalt fokus
En nyhet för i år är att vi riktar ett ökat lokalt fokus. Detta är något som vi länge har velat göra, och nu känns tiden rätt! Vi är inspirerade av "Kulturnatts-konceptet" och vill i år skapa lokala samverkansorter. Vi hoppas att de lokala insikterna hjälper oss att hitta nya vägar framåt för att på ett ännu bättre sätt kunna möta människor på platser där de känner sig trygga och genom aktörer som är relevanta just för dem. Är du nyfiken på att veta mer? Kontakta oss!

Varmt välkommen till årets första digitala kickoff!
Den 19 april kl. 14.00-15.00 bjuder vi in alla aktörer och intresserade till årets första digitala kickoff där vi gemensamt sätter igång arbetet inför Digitalidag2023! Spännande personer deltar och vi kommer även att berätta mer om årets inriktning och samarbeten som redan nu är igång. Bjud gärna in era kollegor eller andra personer i ditt nätverk som Du tror skulle vara intresserade! The more the merrier! Under kickoffen kommer vi utöver ovan även att lansera vårt Digitalidag-paket som är nytt för i år. Vår förhoppning är att paketet inspirerar, förenklar och ger stöd till er aktörer i er Digitalidag-planering. Utöver projektledningsstöd och kommunikationsmaterial inkluderas även olika förslag på hur ni kan medverka och engagera era medarbetare och vidare information om hur vi på Digitalidag arbetar som matchmaker. Den digitala kickoffen sänds likt i fjol från SEB:s studio i Solna. Stort tack säger vi till Er! Vi kommer återkomma med fullständigt programinnehåll samt sändningslänk - men boka gärna in tiden redan nu i din kalender!

Är ni intresserade av att delta i Digitalidag2023? Skicka då gärna in er intresseanmälan redan idag! Om ni har några frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta oss på info@digitalidag.org. Vi ser fram emot att tillsammans med alla aktörer och engagerade människor skapa den femte upplagan av Digitalidag 2023!

Varma hälsningar,
Digitalidag-teamet!